Touch Nature

curatoriată de Sabine Fellner & Alex Radu

cu un design de expoziție de Justin Baroncea & Maria Ghement

„Natura trebuie simțită”

Alexander von Humboldt (1769-1859)

gânditor, fondator al climatologiei, ecologiei și oceanografiei


Exploatarea continuă și lipsită de măsură a resurselor, economia controlată de forța pieței orientată pe profit și intervenția la scară largă a omului în procesele biologice, geologice și atmosferice ale planetei nu duc doar la pierderea constantă extensivă a naturii nealterate ca resursă emoțională, ci și la distrugerea spațiilor vitale, la dispariția speciilor și biotipurilor și la crize umanitare, politice și economice.

De multă vreme, artiștii au început să trateze în lucrărilor lor interferența dintre om și mediul său înconjurător, exprimând vizual transformările profunde și iremediabile ale ecosistemului, consecințele teribile ale Antropocenului. Recent, numeroase expoziții internaționale apar ca reacție la problemele presante ale timpurilor noastre în încercarea de a sublinia faptul că tema mediului înconjurător a ajuns să fie un subiect necesar și prezent în arta contemporană. În acest context, expoziția Touch Nature chestionează problema căutării acelor răspunsuri pe care arta le dezvoltă în confruntarea cu distrugerea sistematică și crescândă a naturii de către om, dar și cu efectele din ce în ce mai îngrijorătoare ale naturii distruse asupra omului.

Proiectul „Touch Nature”, inițiat de Forumul Cultural Austriac, cu un concept propus de curatoarea Sabine Fellner, este un demers expozițional itinerant prezentat în 11 țări din Europa, precum și în Statele Unite. El își propune o explorare a rolului artei în chestionarea crizei ecologice din ce în ce mai severe, prin lucrări ale unor artiști contemporani din Austria și din fiecare țară gazdă, întotdeauna într-un format original, site-specific, adaptat fiecărui context cultural în parte.

În Touch Nature la /SAC, lucrările artiștilor austrieci și români intră în dialog, propunând o privire critică asupra modificării profunde a ecosistemului nostru planetar în Antropocen și examinând din diferite perspective criza ecologică. Prin medialități artistice proprii, fiecare își formulează opoziția împotriva exploatării omului și a naturii la nivel global sau proiectează viziuni purtătoare de speranță cu privire la noi dinamici/compoziții uman – non-uman. Introspectiv, expoziția-instalație devine o imersiune în diversitatea spectrală a atitudinilor, trăirilor și reacțiilor psiho-emoționale în raport cu efectele devastatoare ale Antropocenului ecocidar: de la activism la anxietate climatică, solastagie, melancolie, shadowtime, depresie, abandon, și din nou la imaginări de soluții inovatoare sustenabile. A dovedi prin documentare, a formula proteste și a concepe scenarii posibile dar ce pot părea utopice reprezintă instrumente fundamentale în aceste confruntări artistice din spațiul /SAC.

Componentă din parcursul internațional al unuia dintre cele mai mari și mai provocatoare demersuri curatoriale itinerante de acest gen, expoziția Touch Nature capătă la București o nouă interfață între contribuțiile externe și cele locale. Continuând o cercetare specifică la /SAC, a (spațiului) expoziției (de grup) ca un mediu în sine și loc de întâlnire, abordat implicit colaborativ, și punerea în scenă/spațiu la Touch Nature este diferită de practicile/ paradigma de tip white-cube, astfel, designul de expoziție este conceput ca o instalație în sine, cu narațiunile sale conectate la intențiile curatoriale. Expoziția se desfășoară în ambele locații /SAC, Berthelot și Malmaison – spații diferite atât ca arhitectură cât și context, fiecare cadru/ambient are o poveste diferită și (re)contextualizează lucrările în discurs, existând însă o continuitate între ele, dar și un contrast surprinzător. La Berthelot, devenim locuitori într-o casă standard dintr-un viitor imaginat, iar la Malmaison ne rătăcim într-un laborator-arhivă – o mutație în evoluția conceptelor de wunderkammer și collector’s room – cu (ne)numărate curiozități (perspective) artistice dintr-un trecut care este prezentul de azi.


/SAC @ Berthelot

Cadrul domestic al unei case „standard” creează o imagine reprezentativă a structurii sociale dintr-un moment de timp specific și a felului în care acesta se reflectă în existența cotidiană. Devii locuitorul unei case de 130 mp din Antropocen, de pe strada General H. M. Berthelot Nr.5 , București, România. Acum, spațiul de locuit a încorporat din funcțiile indispensabile supraviețuirii care cândva existau în afara sa. Casa devine un organism autosustenabil care funcționează cu ajutorul bacteriilor și al plantelor, precum și cu propriile noastre corpuri ca (re)surse de energie.

/SAC @ Malmaison

În dormitor la Malmaison: spațiu de expunere / agregare pentru frunze și obiecte asamblat din profile albe; suport pentru o schiță de profil al unui nou tip de realitate cotidiană: antropocen. Module albe 185x90x40 ordonate după grid de ciment sclivisit, sistem de mixaj pentru medii de expresie aproximativ tradiționale. Florărie de artă sau galerie de verde cu 21 de curiozități și-un televizor, printre 192 de plante luate câte 4 pe raft. O precizare: nu trageți de clanță (nu e interactiv), intrarea e prin living, pe ușa din spate.